• COVID-revalidatie:
  weg naar herstel
  Lees meer

 • LOCATIE BUCHTEN
  IS VERHUISD

 • UW HERSTEL START HIER!

 • VOEL JE FIT!

 • BETER IN BEWEGING!

 • LEEF!

Zwangerfit

NVFB-ZWANGERFIT®  
Fit zijn en blijven met aandacht voor buik en bekkenbodem tijdens en na de zwangerschap kan problemen op latere leeftijd ( bv. verzakkingen en urineverlies) voorkomen. Op die manier is je zwangerschap leuker, knap je na de bevalling sneller op en kun je later een pittige oppas-oma worden die heerlijk met de kleinkinderen kan voetballen of rennen.

 

ONDERBOUWING
NVFB-ZwangerFit® is een product van de fysiotherapeut die werkzaam is in de gezondheidszorg rondom de zwangerschap, bevalling en de periode erna.
NVFB-ZwangerFit® is een beschermde titel en alleen voorbehouden aan fysiotherapeuten die de geregistreerde NVFB-ZwangerFit® opleiding hebben gevolgd.
NVFB-ZwangerFit® is een eigentijdse cursus voor de zwangere vrouw.

In deze vernieuwde opzet van zwangerschapsbegeleiding zijn de laatste inzichten over zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn en de kennis van het functioneren van de bekkenbodemspieren gebundeld.

De NVFB-ZwangerFit® cursus is bedoeld voor de actieve zwangere. Zij kan al vanaf de zestiende week van haar zwangerschap (of vroeger) meedoen met deze cursus.

Al relatief vroeg in de zwangerschap kan preventief getraind worden met het bekken en de bekkenbodemspieren. Het voordeel is, dat de fitheid en de spierkracht van alle spieren langer behouden blijven.

Door de specifieke deskundigheid en de signaleerfunctie van de NVFB-ZwangerFit® docent kan de actieve vrouw in haar zwangerschap zo optimaal mogelijk begeleid worden. Advies kan dan ook al in een vroeg stadium van de zwangerschap gegeven worden.

 

ACTIEVE LESSEN
De actieve lessen NVFB-ZwangerFit® zijn verdeeld in drie blokken:
- We beginnen met een warming-up en een lichte fitheidtraining ter verhoging van de conditie.
- Daarna wordt gericht geoefend op spierversterking en coördinatie met speciale aandacht voor stabilisatie, coördinatie en spierversterking van het bekken en de bekkenbodem.
- Tevens wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen van houding en beweging tijdens de zwangerschap.
- We eindigen met ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen.

Tijdens de actieve lessen wordt er regelmatig gebruik gemaakt van muziek.

Het is géén aerobicles voor zwangeren, maar een actief oefenprogramma met een zorgvuldig uitgebalanceerde muziekkeuze. Er worden wél basiselementen uit de fitness- en de aerobiclessen toegepast.

Tijdens de NVFB-ZwangerFit® cursuslessen gebruiken we dan ook fitnessapparatuur, klein oefenmateriaal, zoals gewichtjes en elastische banden en grondoefeningen.

 

AANVULLENDE THEORIE
Belangrijke onderwerpen die betrekking hebben op de zwangerschap, de bevalling en de periode na de bevalling komen aan bod en geven een waardevolle aanvulling op de actieve lessen.

Er wordt uitleg gegeven over de functie en functiestoornissen van het bekken en de bekkenbodemspieren. Tevens wordt er aandacht besteed aan de houding en balans van het gehele bewegingsapparaat, ademhalingstechnieken en diverse tiltechnieken.

Deze theorie wordt tijdens de actieve lessen praktisch toegepast.

 

EXTRA CURSUSINFORMATIE
De totale lestijd omvat een uur en bestaat uit kleine groepen, waardoorer veel persoonlijke begeleiding mogelijk is. Deelname aan de ZwangerFit kan plaatsvinden zo lang als men wil en wenst; instroom is op elk moment mogelijk.

 

OEFENEN NA DE BEVALLING: MAMAFIT
Tevens bestaat ook de mogelijkheid om na de bevalling deel te nemen aan de lessen. De baby’s zijn mede welkom tijdens de lessen; een oppas hoeft dus niet geregeld te worden!. Na de geboorte van de baby kan er al vanaf 4 tot 6 weken na de bevalling geoefend worden tot zelfs 9 maanden na de bevalling. Zo kan iedere vrouw oefenen zolang het haar nodig lijkt. In onze praktijk is gekozen voor een minimaal aantal lessen van 6. Dit om de pas bevallen vrouw een goede start te geven naar volledige belastbaarheid, zonder de keuzevrijheid te ontnemen om zelf het aantal lessen hiervoor te bepalen. Daarnaast is het ook zeer goed mogelijk om na de 6 lessen over te gaan op de Fysiosport, die ook in onze praktijk aangeboden wordt.

ZwangerFit wordt gegeven door Joyce Schevers die de geregistreerde NVFB-ZwangerFit® opleiding heeft gevolgd en tevens werkzaam is in onze praktijk als bekkenfysiotherapeut.

 

KOSTEN ZWANGERFIT
De kosten voor 10x Zwangerfit bedragen € 120,-. Dit bedrag dient u vooruit te betalen; nadien ontvangt u een nota welke u bij uw zorgverzekeraar kunt indienen. Afhankelijk van uw ziektekostenverzekering kunt u een deel van dit bedrag (of soms geheel) vergoed krijgen; vraag dit even na bij uw zorgverzekeraar. De vergoeding valt niet onder de noemer fysiotherapie, maar zwangerschapsbegeleiding door erkend fysiotherapeuten. Aangezien onze praktijk contracten heeft met de meeste zorgverzekeraars wordt vergoeding na indienen van de nota merendeels verstrekt.

 

DAG EN TIJD
Elke dinsdagochtend (10 - 12 uur te Nieuwstadt)

Locatie: onze praktijk te Nieuwstadt.

 

Is ACTIEF! bezig zijn tijdens de zwangerschap iets voor jou? Neem gerust contact op voor meer informatie met JOYCE SCHEVERS.

Wij informeren je graag!