• COVID-revalidatie:
  weg naar herstel
  Lees meer

 • LOCATIE BUCHTEN
  IS VERHUISD

 • UW HERSTEL START HIER!

 • VOEL JE FIT!

 • BETER IN BEWEGING!

 • LEEF!

Rugklachten

Heeft u last van rugklachten? Uit recent onderzoek blijkt dat 60-90% van de Nederlandse bevolking wel eens last van rugklachten heeft. Dit zijn dan ook de meest voorkomende van alle klachten die wij dagelijks behandelen.

 

U kunt uw rug vergelijken met een kapstok waarop uw gehele lichaam is opgehangen. Deze kapstok moet wel kunnen bewegen en bestaat daarom uit meer dan 30 afzonderlijke wervels. Deze zijn met elkaar verbonden door flexibele schijven die ook een schokdempende werking hebben. Tenslotte beschermen de wervels ook de zenuwbanen die vanuit uw hersenen achter u rug door naar uw gehele lichaam lopen.

 

Uw rug bestaat dus uit verschillende onderdelen en heeft een centrale rol bij al uw bewegingen. Daarom zijn er ook veel verschillende oorzaken voor rugklachten en heeft elke rugklacht zijn eigen kenmerken. Zijn uw klachten bijvoorbeeld stijfheid, of pijn? Heeft u alleen klachten in uw rug, of stralen deze ook uit? Wat heeft een positieve en wat heeft een negatieve invloed op uw klachten? Hoe is uw fitheid

 

Juist daarom begint onze behandeling van uw rugklachten met een totaal en specifiek onderzoek. Wij willen duidelijk krijgen of de oorzaak van uw klacht in uw lichaam zit, de manier waarop u uw rug gebruikt, of allebei.

Heeft u bijvoorbeeld last van stijfheid bij het opstarten van bewegingen en worden deze beter wanneer u meer beweegt? Dit kan komen door een afname van de beweeglijkheid van uw wervels en opgelost worden met het mobiliseren ervan.

 

Krijgt u een moe gevoel in uw onderrug bij langer zitten of staan? Veranderd het zware gevoel geleidelijk in pijn? Dan onderzoeken wij de kracht een aansturing van de spieren die invloed hebben op uw rug. Gerichte oefeningen verhogen de stabiliteit van uw rug en zorgen voor een stevig gevoel.

 

Bestaan uw rugklachten al langer? Hebben ze direct te maken met de activiteiten van uw dagelijks leven? Dan zijn wij benieuwd naar hoe u staat en beweegt. Regelmatig kunnen wij hier concrete adviezen in geven, waardoor u uw rug slimmer leert gebruiken en uw klachten afnemen.