COVID-revalidatie:
weg naar herstelLees meer
LOCATIE BUCHTEN
IS VERHUISD
UW HERSTEL START HIER!
VOEL JE FIT!
BETER IN BEWEGING!
LEEF!
De meeste mensen die met dit probleem kampen praten er vaak met hun dierbaarste vriend of vriendin niet over en denken dat ze de enige zijn met dat probleem.
Bij vrouwen kunnen dat bijvoorbeeld penetratieproblemen zijn. Soms treden er pijnklachten op tijdens de penetratie. Ook kan het zijn dat penetratie van de vagina totaal onmogelijk is (vaginisme). Ook na de zwangerschap wordt het vrijen nogal eens als problematisch ervaren.
Angst voor de pijn en onwetendheid over een mogelijke oplossing zorgen vaak voor een langer bestaan van de klacht door bijvoorbeeld onwillekeurige aanspanning van de bekkenbodem.
Bij mannen zijn dat erectiestoornissen en vroegtijdig klaarkomen. Ook kunnen problemen aan de prostaat hen parten spelen.
Beide seksen kunnen last hebben van opwinding- en orgasmestoornissen.
In veel gevallen is er een combinatie met plas- en/of ontlastingsproblematiek.
Gebrek aan kennis en vaardigheden, slechte ervaringen, angst, pijn, hormonale veranderingen, trauma’s, ziekte, medicijnen, operaties en lifestyle kunnen allemaal redenen zijn, waardoor het vrijen geen plezier kan geven. In veel gevallen zijn de bekkenbodemspieren ofwel te slap geworden ofwel veel te gespannen. De functiestoornis kan ook gekoppeld zijn aan het moment, we spreken dan van een coördinatiestoornis (bv: aanspannen op moment van penetratie).
Regelmatig biedt een combinatiebehandeling, bekkenfysiotherapie en seksuologie, een oplossing voor de problemen middels uitleg, adviezen en oefeningen.