COVID-revalidatie:
weg naar herstelLees meer
LOCATIE BUCHTEN
IS VERHUISD
UW HERSTEL START HIER!
VOEL JE FIT!
BETER IN BEWEGING!
LEEF!
Zindelijkheidsproblemen bij kinderen kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms lichamelijk, maar vaak is het een combinatie van factoren, waaronder ook emotionele. Dat maakt het voor ouders vaak ingewikkeld om de juiste benadering en oplossing te vinden. De kinderbekkenfysiotherapeut kan jou en je kind hiermee helpen.
Dat begint al met het durven praten over de problemen, want rondom plassen en poepen hangt soms nog steeds een taboe. Sommige kinderen schamen zich ervoor, ontkennen het probleem en proberen speelafspraken, logeerpartijtje of schoolreisjes te vermijden.
De kinderbekkenfysiotherapeut noemt de dingen gewoon bij de naam en gaat samen met kind en ouders aan de slag. Bekkenfysiotherapie voor kinderen is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie omdat de problemen bij kinderen totaal verschillen van die bij volwassenen.
Onderzoek en behandeling
Als je een eerste afspraak met de kinderbekkenfysiotherapeut maakt, krijg je een vragenlijst en een ‘plas- en poepdagboek’ om in te vullen. De bedoeling is dat je die zorgvuldig invult en bijhoudt, zodat we een goed beeld hebben van de problemen. Deze bespreken we samen.
Vervolgens kijken we naar de algemene motorische vaardigheiden, zoals evenwicht, lopen, springen, kracht en bewegingsgevoel. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek van het bekkenbodemgebied. Kan het kind bijvoorbeeld bepaalde bekkenspieren aanspannen en ontspannen? Dit is van belang bij het ophouden of juist ontspannen bij plassen en poepen op de wc.
Na 2 of 3 afspraken heeft de kinderbekkenfysiotherapeut een volledig beeld van de klacht en bespreken we of therapie zinvol is en zo ja: wat de behandeling inhoudt. Hoe lang de therapie duurt is afhankelijk van de aard en ernst van de klachten.
De behandeling
De therapie bestaat meestal uit:
- uitleg over de oorzaak van de klachten en hoe die zijn ontstaan
- aanleren van goede toilethouding, toiletgedrag en ritme over de dag
- advies over eten en drinken
- oefentherapie voor lichaamsbewustwording
- oefentherapie voor bekkenbodemspieren
- verbeteren van plas- en poeptechniek
- goed leren reageren op aandrang
- ademhaling bij ontspanning
- algehele ontspanningstechniek
De behandeling beperkt zich niet alleen tot de therapie op de praktijk: kind en ouder(s) moeten samen thuis ook aan de slag. Juist thuis oefenen is heel belangrijk voor een geslaagde behandeling. Het vraagt consequent oefenen en volhouden.
Goed om te weten te weten